Wat is elementbeheer?
Alle mogelijke bouw- en installatieonderdelen in de NEN 2767 zijn opgenomen in HUMBLE als te selecteren element. Een element kan bijvoorbeeld een noodverlichtingsarmatuur zijn, een deur of een lift. In de NEN 2767 zijn deze uitgesplitst in NL-SfB codes om precies aan te geven om welk element het gaat. Binnen deze norm is elk element gekoppeld aan een NL-SfB. Hierdoor heeft elk element een eigen nummer gekregen. In HUMBLE wordt gebruik gemaakt van 6-cijferige NL-SfB codes. De algemenere, 4-cijferige NL-SfB codes zijn wel beschikbaar in HUMBLE, maar hier zit geen data aan gekoppeld zoals gebreken, kosten en Compliance activiteiten. Hierdoor adviseren we je om zoveel mogelijk de 6-cijferige NL-SfB codes te hanteren, indien mogelijk/gewenst
Het vastleggen van je elementen is de basis voor HUMBLE. Hierdoor is het erg belangrijk dat er goed wordt gekeken naar het detailniveau voor het vastleggen van elementen. Bij elementen dient alle informatie die bekend is van het element te worden toegevoegd om te zorgen dat deze basis zo stevig als mogelijk is. HUMBLE geeft je in de dashboards, na het invoeren van alle data, een mooi overzicht van al je vastgoed. Wanneer alles in de kern goed is ingevoerd, zullen de gegevens in de dashboards een concreet en accuraat beeld geven van het opgenomen vastgoed in HUMBLE. Op de detailpagina van een element staat een veld met Bevindt zich in/op hier kan je zien aan welke locatie het element is gekoppeld. Rechts van het detailscherm staat de hiërarchie van locaties verduidelijkt, zodat je kan zien waar een eventueel onderliggende locatie weer aan is gekoppeld. Hierdoor kan je overzichtelijk zien waar je element zich in bevindt. Ook kan per element worden aangegeven van wie deze eigendom is en eventueel door wie deze beheerd wordt. Bij een verzamelpand kan dit van toegevoegde waarde zijn om dit vast te leggen.
Bij het aanmaken van een element zal HUMBLE vragen naar informatie omtrent belang/impact van het betreffende element. Hiermee kan een cijfer mee worden gegeven, waarbij 1 aangeeft dat belang/impact van het element zeer gering is. Wanneer een 9 wordt meegegeven aan het element betekent het dat het belang/impact van het element zeer groot is. Door hier een beoordeling aan mee te geven, kan vervolgens gefilterd worden binnen de lijsten.
Er kan een status worden meegegeven waaruit blijkt dat het element onlangs nog is gecontroleerd of dat dit juist nog dient te gebeuren. Hiermee kan je vervolgens ook filteren om zo bijvoorbeeld alle elementen in een lijst te laten zien die nog niet gecontroleerd zijn, waardoor deze nog aangepast of wellicht geïnspecteerd dienen te worden.
Tag klant kan op basis van de behoefte van de organisatie worden toegevoegd, maar is verder optioneel. Het opmerking veld kan aanvullende gegevens bevatten ter ondersteuning van de andere gegevens van het element.
Als je op de detailknop (het oog) voor een element klikt, kom je op de detailpagina van het element. Hier kan je alle gekoppelde data aan dit element zien. In de sub tabbladen zijn de overige verwante gegevens zichtbaar. De sub tabbladen zijn de tabbladen die van links naar rechts beginnen met Gebreken, Activiteiten, Verwante elementen etc. Om je een goed beeld te geven van de mogelijkheden die binnen de sub tabbladen worden geboden zijn deze hieronder opgenomen en verduidelijkt.
Gebreken
Indien er een NEN 2767 gebrek is opgenomen voor dit element, staat deze binnen dit sub tabblad weergegeven. Een element dat wordt aangemaakt, dient handmatig voorzien te worden van een gebrek om in deze lijst te worden weergegeven. Uitzondering hierop is als er gebruik wordt gemaakt van de vangnetconstructie van de NEN 2767, waarbij op basis van het bouwjaar en de cyclus automatisch een gebrek ouderdom wordt aangemaakt.
Geplande activiteiten
Onder geplande activiteiten zijn alle MJOP activiteiten en compliance activiteiten weergegeven.
Verwante elementen
Binnen dit sub tabblad kunnen onderlinge relaties tussen element worden geduid. Wanneer een element verwant is aan een ander kan hier een relatie worden geduid. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat je een sprinklerinstallatie hebt aangemaakt als element en dat vervolgens de bijbehorende leidingen hierin als verwant element aan gekoppeld kan worden.
Tickets
Hier worden de tickets weergegeven die verbonden zijn aan het onderliggende element. Indien er bijvoorbeeld een melding is aangemaakt dat de lift in storing staan kan hier het verbonden ticket gevonden worden.
Kwaliteitsscore
Per element wordt automatisch een kwaliteitsscore gegenereerd na het aanmaken van een element. HUMBLE geeft aan hoe je extra punten kan verdienen om de kwaliteitsscore van je element te verhogen. Wanneer je een 10 scoort op alle elementen betekent dit dat je op detailniveau alle beschikbare informatie die bij een element gevonden kan worden daadwerkelijk in HUMBLE hebt staan. Wanneer vervolgens binnen Dashboards een grafiek wordt getoond, kan worden vastgesteld dat de data die vervolgens opgevraagd wordt zeer gedetailleerd kan worden weergegeven.
Aspectwegingen
De door de NEN 2767 aspectwegingen zullen per organisatie worden vastgelegd, deze worden in de basis hier dan ook weergeven. Vervolgens kan er op elementniveau een andere weging worden geduid. In dat geval zullen de nieuwe aspectwegingen op het elementniveau van toepassing zijn, maar blijft dat van de organisatie staan zoals was ingesteld. Je kunt dit instellen, zodat je bijvoorbeeld voor een bepaalde groep elementen een andere prioritering kunt instellen. Hier kan je binnen de lijst op filteren.
Afbeeldingen
Per element kunnen er afbeeldingen naar wens worden toegevoegd. Een foto van het element verduidelijkt om welk element het precies gaat.
Documenten
Per element kunnen er documenten worden toegevoegd. Een technische tekening, een plattegrond met een markering waar het element is geplaatst, een handleiding, eventueel inspectierapport etc. alle mogelijke documenten kunnen vervolgens worden toegevoegd.
Historie
In de historie kan worden gelezen wat de wijzigingen bij het betreffende element zijn geweest. Voor het beheer van de elementenlijst kan dit handig zijn. Hierdoor kan je teruglezen wat de wijzigingen bij dit element zijn geweest in het verleden.
Custom velden
Indien je bij je profielinstellingen een beheeroptie kan vinden, kan je het custom velden sub tabblad daarmee activeren. Hierdoor kan je HUMBLE beheren en kan je voor items die opgenomen zijn in HUMBLE velden toevoegen die voor jou organisatie van toegevoegde waarde zijn. HUMBLE genereerd automatisch vooraf bepaalde velden per categorie - elementen, terreinen, gebreken etc. - met deze optie kan die lijst worden aangevuld per item in HUMBLE. Wanneer er bijvoorbeeld een veld toegevoegd dient te worden voor alle NL-SfB's, kan deze worden aangevraagd bij Humble IT via de Servicedesk.